تغذیه

برای کم خونی چی بخوریم؟ معرفی بهترین غذاها و مکملها

شما هم مدام و بی‌دلیل، خسته و بی‌انرژی هستید؟ دست‌ها و پاهای شما هم سرد و بی‌حس هستند؟ انگار هر چقدر که بخوابید، اصلا کمبود خواب‌تان جبران نمی‌شود؟ خب ممکن است که کم‌خونی داشته باشید. کم خونی یک بیماری شایع در میان زنان و مردان است که در اثر آن، تعداد هموگلوبین یا سلول‌های قرمز خون، کمتر از میزان طبیعی است. این شرایط به بروز مشکلات مختلفی منجر می‌شود که خستگی، خواب‌آلودگی و البته کاهش شدید انرژی، برخی از آن‌ها است. خوشبختانه با مصرف برخی غذاهای مفید، می‌توانید این شرایط را تغییر دهید. اگر شما هم این سوال مهم را دارید که برای کم خونی چی بخوریم، همراه ما باشید.

شروع یک روز پر انرژی با بهترین صبحانه‌ها برای کم خونی

صبحانه اولین وعده روز است و اگر در این وعده، فولات، آهن و ویتامین B12 بدن خود را تامین کنید، در طول روز انرژی بیشتری خواهید داشت و عوارض کم‌ خونی برای شما کمتر می‌شود. بهترین صبحانه برای کم خونی شامل موارد زیر است:

  • عدسی: عدس یکی از حبوبات سرشار از آهن است که یک پیمانه از آن حدودا 7 mg آهن دارد. مصرف نان سنگک با این صبحانه، می‌تواند نیاز بدن شما به غلات را نیز تامین کند.
  • حلیم: گندم پخته شده همراه با مقداری گوشت، همان چیزی است که بدن در شروع روز به آن نیاز دارد تا بتواند انرژی مورد نیاز خود را تامین کند. مصرف میوه‌های حاوی ویتامین سی بعد از مصرف حلیم، میزان جذب آهن گوشت را هم افزایش می‌دهد.
  • تخم مرغ و اسفناج: اگر به دنبال یک صبحانه سریع، راحت و سرشار از آهن می‌گردید، قطعا املت تخم مرغ و اسفناج مناسب شما خواهد بود. تخم مرغ حاوی ویتامین بی12 و آهن بوده و اسفناج نیز منبع غنی آهن گیاهی است.
  • اوتمیل و انواع توت‌ها: دانه‌های چیا سرشار از امگا 3 و فولات هستند که می‌توانید این دانه‌ها را همراه با اوتمیل مصرف کنید. به اوتمیل خود مقداری توت هم اضافه کنید تا با مصرف ویتامین سی، میزان جذب آهن افزایش پیدا کند.
  • ماست یونانی و آجیل: ماست یونانی، پروتئین و ویتامین B دارد. مغزهای مختلف مثل بادام، حاوی چربی‌های مفید و آهن هستند. ترکیب این مواد در کنار هم، بهترین صبحانه برای کم خونی خواهد بود.

حالا تقریبا به اولین بخش برای کم خونی چی بخوریم، پاسخ داده‌ایم و 5 مدل صبحانه به شما معرفی کردیم که می‌توانند ضعف بدن شما را کاهش دهند. هر چند که ضعف بدن می‌تواند علل دیگری هم داشته باشد که در مطلب علت ضعف بدن، به بررسی آن‌ها پرداختیم. بعد از صبحانه مناسب، در ادامه روز نیز باید غذاهای مقوی و حاوی مواد مفید میل کنید که در بخش بعد چند ماده غذایی مناسب را معرفی خواهیم کرد.

حلیم

جبران انرژی از دست‌رفته روزانه با وعده‌های غذایی مقوی

برای کاهش عوارض کم خونی و فقر آهن، هر وعده از غذای شما باید حاوی مواد متنوعی باشد تا آهن مورد نیازتان از طریق منابع گوشتی و گیاهی، تامین شود. برای جذب بهتر و کامل‌تر آهن، مصرف خوراکی‌های حاوی ویتامین سی در کنار آن، الزامی است. برخی از مهم‌ترین مواد غذایی مناسب برای افراد مبتلا به کم خونی شامل موارد زیر هستند:

  • گوشت قرمز: غذاهای حاوی گوشت قرمز، بهترین منبع برای دریافت آهن به شمار می‌آیند. آبگوشت، انواع خورشت‌ها، غذاهای دارای گوشت چرخ‌کرده و کباب‌ها، بهترین غذا برای کم خونی است.
  • جگر قرمز: یکی دیگر از بهترین منابع آهن برای جبران کم خونی، جگر قرمز است. این ماده غذایی سرشار از آهن و ویتامین B12 بوده و به همین دلیل، یک غذای عالی برای پیشگیری یا درمان کم خونی است.
  • حبوبات: خوشبختانه آشپزی ایرانی حاوی انواع غذاهایی است که با حبوبات پخته می‌شوند. عدس، نخود و دانه‌های سویا، منابع سرشار از آهن، پروتئین و فولات هستند.
  • آبزیان: ماهی‌ها می‌توانند بخش مهمی از نیاز بدن شما به چربی‌های مفید، آهن و ویتامین بی 12 را تامین کنند.
  • انواع سبزیجات: اسفناج، کلم پیچ و کلم سبز، سه مدل سبزیجات غنی از آهن گیاهی هستند. همراه این سبزیجات، گوجه مصرف کنید تا با کمک ویتامین سی موجود در آن، بدن بتواند میزان بیشتری از آهن را جذب کند.
  • ماکارونی و غلات: برخی از برندها، ماکارونی یا رشته‌های فرآوری شده با انواع مواد معدنی تولید می‌کنند. مصرف ماکارونی‌های حاوی آهن، روش خوبی برای کاهش علائم کم خونی است.

برای جلوگیری از کاهش جذب آهن موجود در این غذاها، یک ساعت قبل و بعد از غذاخوردن، مکمل‌های کلسیمی یا نوشیدنی‌های کافئین‌دار، مصرف نکنید. بهتر است که قرص ویتامین برای کم خونی را نیز پس از مصرف وعده‌های غذایی اصلی بخورید تا ویتامین‌های محلول در چربی موجود در مکمل، جذب بدن شوند.

انواع آجیل به‌عنوان میان‌وعده‌های سالم برای کاهش کم خونی

در صورتی که کم خونی دارید، باید علاوه بر وعده‌های اصلی، میان‌وعده‌های خود را هم با دقت انتخاب کنید. بهترین آجیل برای کم خونی، علاوه بر رفع گرسنگی، به تقویت بدن شما هم کمک می‌کنند و البته بسیار خوشمزه هم هستند. در ادامه، برخی از بهترین آجیل‌ها را با هم بررسی می‌کنیم که مصرف آن‌ها باعث کاهش عوارض ناخوشایند کم خونی می‌شوند:

  • بادام: یکی از منابع سرشار از آهن، بادام است که همراه با آهن، میزان زیادی ویتامین E و چربی‌های مفید هم دارد.
  • پسته: در هر 30 گرم پسته، حدودا 1.5 mg آهن وجود داد. در پسته ویتامین B6 نیز وجود دارد که به ساخت هموگلوبین کمک می‌کند.
  • تخمه کدو: یکی از منابع سرشار از آهن، تخمه کدو است که در هر 30 گرم از آن، 2.5 mg آهن یافت می‌شود. این دانه خوشمزه و مفید را می‌توانید همراه با غذا یا به‌تنهایی و به‌عنوان میان‌وعده، میل کنید.
  • بادام هندی: تقریبا هر 30 گرم از این آجیل ترد و خوشمزه، حاوی 2mg آهن است. علاوه بر آهن، بادام هندی دارای زینک است و به جذب بهتر آهن هم کمک می‌کند.

گردو، شاهدانه، فندق و…، دیگر آجیل‌هایی هستند که می‌توانید با مصرف آن‌ها، به افزایش انرژی بدن کمک کنید. مصرف زینک و مواد غذایی حاوی آن نیز دیگر روش مهم برای کاهش خستگی و ضعف بدن است. قیمت قرص زینک نیز بسیار مناسب بوده و می‌توانید به‌عنوان یکی از مکمل‌های خود، از آن استفاده کنید. بنابراین اگر می‌خواهید بدانید که برای درمان کم خونی چه بخوریم، علاوه بر غذاهای متنوع، انواع آجیل را هم در نظر بگیرید.

میوه‌ها، شیرین و خوشمزه و مناسب کم خونی

اغلب میوه‌ها، حاوی آهن زیادی نیستند؛ اما با داشتن ویتامین سی، به جذب کامل آهن موجود در دیگر مواد غذایی کمک می‌کنند. پس اگر شما هم با سوال برای درمان کم خونی چی بخوریم مواجه هستید، میوه‌های زیر پیشنهاد ما به شما است:

  • انواع مرکبات: پرتقال، نارنگی، گریپ‌فروت و لیمو، باعث جذب بهتر آهن گیاهی می‌شوند و بهتر است آن‌ها را در کنار انواع غذاهای سرشار از آهن، نوش جان کنید.
  • زردآلو خشک: زردآلو تازه یا خشک، حاوی میزان زیادی آهن، فیبر و آنتی‌اکسیدان است.
  • توت‌فرنگی: این میوه میزان زیادی آهن ندارد، اما به جذب هر چه بهتر و کامل‌تر آهن موجود در خوراکی‌های دیگر، کمک خواهد کرد.
  • مویز: انگور خشک شده یا مویز، منبع غنی از آهن است که می‌توانید در کنار صبحانه یا عصرانه، میل نمایید.
  • هندوانه: این میوه شیرین تابستانی، منبع بسیار خوبی برای آهن و البته ویتامین سی است، از کم‌آبی بدن جلوگیری می‌کند و انتخاب خوبی برای کاهش خستگی و افزایش انرژی خواهد بود.
  • انار: یکی دیگر از میوه‌های خوش‌طعم و دارای ویتامین سی، انار است که مصرف آن، به کاهش علائم کم خونی کمک می‌کند.
انار

نوشیدنی‌های مقوی برای جبران کم خونی بدن

معمولا کم خونی با کاهش شدید انرژی ارتباط مستقیم دارد. از بهترین داروی گیاهی برای کم خونی، انواع نوشیدنی‌های طبیعی هستند که می‌توانید روزانه آن‌ها را مصرف کنید. افراد مبتلا به کم خونی بهتر است در طی روز حتما یکی از نوشیدنی‌های زیر را نوش جان کنند:

  • آب پرتقال طبیعی: ویتامین سی همان ماده شگفت‌انگیزی است که علاوه بر زیبایی پوست و تقویت سیستم ایمنی بدن، به جذب بهتر آهن نیز کمک می‌کند. آب پرتقال طبیعی حاوی میزان زیادی ویتامین سی است که برای جذب آهن، ضروری خواهد بود.
  • اسموتی‌های سبز: اسفناج، سیب و کمی عسل را همراه با انبه، کیوی، آناناس یا توت میکس کنید و یک اسموتی سالم آماده نمایید. معمولا سبزیجات برگ‌پهن با رنگ سبز تیره، آهن زیادی دارند که برای بدن مفید هستند.
  • چغندر: لبوی خوشمزه و شیرین، یک گزینه عالی برای درست‌کردن یک اسموتی خوش‌رنگ و غنی از مواد معدنی است که می‌تواند به کاهش خستگی و بی‌حالی شما کمک کند.
  • شیرهای گیاهی: اغلب شیرهای گیاهی آماده، با ویتامین‌ها و مواد معدنی مفید مثل آهن فرآوری می‌شوند. اگر رژیم گیاه‌خواری را دنبال می‌کنید، این نوشیدنی‌ها هم گزینه‌های خوبی برای درمان کم خونی خواهند بود.
انواع اسموتی سبز

مکمل‌های متنوع؛ راه‌حل کاربردی برای جلوگیری و درمان کم خونی

افزون بر رژیم غذایی سالم و متنوع، اگر علائم کم خونی شما مدام در حال بیشترشدن است؛ باید با پزشک مشورت کرده و از انواع مکمل‌ها و قرص آهن هم استفاده کنید. برخی از مهم‌ترین مکمل‌های مناسب برای درمان کم خونی و فقر آهن، شامل موارد زیر هستند:

قرص فیفول؛ کاهش افسردگی و جلوگیری از ریزش مو

اغلب پزشکان برای درمان کم خونی یا حتی کاهش عوارض آن، قرص فیفول را تجویز می‌کنند. این کپسول‌ها حاوی آهن و فولیک اسید است. باعث افزایش انرژی بدن شده و خستگی، بی‌حالی و کمبود انرژی را کم می‌کند. از بیشترشدن ریزش مو هم جلوگیری کرده و علائم افسردگی ناشی از کم‌خونی را هم درمان خواهد کرد.

قرص آهن فرودین؛ تقویت سیستم عصبی بدن

در میان انواع قرص آهن، یکی از بهترین مکمل‌هایی که می‌تواند به کاهش علائم کم خونی کمک کند، قرص آهن فرودین است. این کپسول علاوه بر آهن حاوی ویتامین سی، ویتامین B و فولیک اسید است. از خستگی مزمن، بی‌حالی و کمبود انرژی، جلوگیری می‌کند. به ساخت سلول‌های جدید خون کمک کرده و یک گزینه عالی برای درمان کم خونی خواهد بود.

مکمل مولتی ویتامین: پکیج کامل برای رفع نیازهای بدن

مصرف انواع قرص ویتامین، یک روش سریع، آسان و کاربردی برای تقویت بدن در دوره‌های مختلف است. در شرایطی که حتی مصرف غذاهای مقوی هم نتوانند به بهبود شرایط شما کمک کنند و هم‌چنان دغدغه مهم شما این باشد که برای کم خونی چی بخوریم، باید مصرف مولتی ویتامین را به شما پیشنهاد دهیم.

مولتی ویتامین یوروویتال، علاوه بر آهن و فولات، حاوی تمام ویتامین‌های ضروری برای عملکرد بهتر بدن است. کلسیم، منیزیم، ویتامین سی، ویتامین E، ویتامین D و ویتامین‌های گروه B، تنها بخشی از مواد موجود در این کپسول‌ها هستند. بهتر است روزانه یک عدد از این مولتی ویتامین را مصرف کنید و در کنار آن، رژیم غذایی سالم خود را نیز ادامه دهید.

کاهش علائم کم خونی با مصرف غذاهای مقوی

در پاسخ به سوال برای درمان کم خونی چی بخوریم، لیست کاملی از انواع صبحانه‌ها، غذاهای خوشمزه، میان‌وعده‌ها و البته مکمل‌ها را با هم بررسی کردیم. همه این موارد، می‌توانند در جایگاه بهترین غذا برای کم خونی قرار بگیرند و به سلامت هر چه بیشتر بدن شما کمک کنند. بنابراین با توجه به موارد گفته شده، یک برنامه غذایی مناسب برای خود تعیین نمایید. غذاهای سالم را بر طبق ذائقه خود در آن بچینید و هر روز، غذاهای متنوع و مفید مصرف کنید. در صورتی که مصرف این غذاها به‌تنهایی به بهبود شما کمک نکردند، باید پس از مشورت با پزشک، انواع مکمل‌ها را نیز استفاده کنید.

سوالات متداول

به این مطلب چه امتیازی می‌دهید؟

میانگین امتیارها: 0 / 5. مجموع آرا: 0

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا