مراقبت از پوستمراقبت از مو

خواص روغن رزماری و کاربرد آن برای پوست و مو

روغن رزماری سرشار از ویتامین‌ها و مواد مغذی برای سلامتی بدن است. اگر نمی‌دانید روغن رزماری  دقیقا برای چه چیزی خوب است تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید تا با خواص رزماری برای مو و پوست و روش استفاده از روغن رزماری کاملا آشنا شوید.

روغن رزماری چیست؟

گیاه رزماری با نام اصلی Rosmarinus Officinalis، یک درختچه کوچک با برگ‌های سوزنی است که گل‌های ریز صورتی، آبی یا بنفش دارد. این گیاه که از خانواده نعناع به‌شمار می‌رود، متعلق به مناطق مدیترانه‌ای و قرن‌هاست که به عنوان یک گیاه خوراکی و دارویی مورد استفاده قرار می‌گیرد. عصاره رزماری از برگ‌ها و سرگل آن استخراج می‌شود که به آن روغن رزماری گفته می‌شود. روغن رزماری خواص ضد باکتریایی و ضد درد دارد و با اهداف مختلفی از جمله آشپزی، سلامت و زیبایی و درمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

گیاه رزماری

خواص روغن رزماری برای مو

تحقیقات روی خواص روغن رزماری برای مو هنوز در مراحل ابتدایی است، به همین خاطر هنوز با قطعیت نمی‌توان گفت که این روغن برای همه مفید است یا خیر. اما در بین راهکارهای جلوگیری از ریزش مو، استفاده از روغن رزماری می‌تواند انتخاب ایمن‌تر با عوارض جانبی کمتری باشد.

افراد به دلایل متفاوتی از جمله عفونت‌های مختلف، واکنش‌های سیستم ایمنی بدن، تغییرات هورمونی و ریزش موی ارثی دچار مشکل ریزش مو شوند. بر اساس مطالعات انجام‌شده خواص روغن رزماری برای مو شامل موارد زیر است:

  • ضد التهاب
  • ضد قارچ
  • بهبود اعصاب پوست سر با کمک اسید کارنوزیک
  • بهبود فرآیند گردش خون
  • تغذیه و تقویت فولیکول‌های مو

رزماری می‌تواند تاثیر مثبتی روی شایع‌ترین علل ریزش مو داشته باشد و مانع تضعیف فولیکول‌های مو، کاهش ریزش مو، کاهش شوره سر و بهبود خارش یا خشکی پوست سر شود. به همین دلیل عصاره یا روغن رزماری در فرمولاسیون بسیاری از محصولات مراقبت مو استفاده می‌شود.

خواص روغن رزماری برای مو

فواید روغن رزماری برای پوست

امروزه محصولات مراقبت پوست مختلفی با استفاده از این گیاه تولید می‌شوند که در روتین مراقبت از پوست نقش مهمی ایفا می‌کنند. از جمله خواص روغن رزماری برای پوست به موارد زیر می‌توان اشاره کرد:

لایه برداری و جلوگیری از بروز آکنه پوستی

عصاره رزماری مانند یک لایه بردار ملایم روی پوست عمل کرده و به پاکسازی آن کمک می‌کند. همچنین عصاره این گیاه با خواص ضد باکتریایی قوی از بروز آکنه جلوگیری می‌کند، مواد زائد و آلودگی‌های سطح پوست را از بین برده و منافذ آن را باز می‌کند.

بهبود علائم پیری زودرس

روغن رزماری یک آنتی‌اکسیدان طبیعی است که از پوست در برابر رادیکال‌های آزاد، آسیب‌های ناشی از نور خورشید و آلودگی‌های محیطی محافظت می‌کند. این خاصیت می‌تواند به پیشگیری از علائم پیری زودرس و بهبود چین‌وچروک‌های سطحی کمک کند.

خواص رزماری برای پوست

تاثیر رزماری بر شادابی پوست

کلاژن یکی از عواملی است که روی سفت شدن پوست و شادابی آن تاثیر زیادی می‌گذارد و روغن رزماری حاوی آنتی اکسیدان، ترکیبات و مواد مغذی و زیادی است که به تولید کلاژن کمک می‌کند. استفاده از عصاره رزماری با تحریک گردش خون در پوست و کلاژن سازی موجب جوان‌سازی پوست می‌شود.

کاهش تیرگی دور چشم

رزماری به خاطر کمک به افزایش گردش خون، در کرم‌ های دور چشم مورد استفاده قرار می‌گیرد و تیرگی‌های اطراف چشم را کاهش می‌دهد. علاوه‌براین یک راه حل مناسب برای از بین بردن پف زیر چشم نیز هست.

خواص روغن رزماری برای پوست اطراف چشم

بهبود اگزما و بیماری‌های التهابی پوست

رزماری یک عامل ضد باکتریایی و ضد قارچی است که موجب بهبود و درمان عفونت‌های سطح پوست می‌شود و خواص ضدالتهابی و آنتی‌اکسیدانی این عصاره به کاهش قرمزی و التهابات ناشی از بیماری‌های پوستی مانند اگزما کمک می‌کند.

تامین رطوبت پوست

آبرسانی به پوست یکی دیگر از خواص روغن رزماری است. این روغن مفید به حفظ رطوبت پوست و کنترل ترشح چربی کمک می‌کند تا پوستی نرم و درخشان داشته باشید.

رطوبت رسانی پوست با روغن رزماری

دیگر خواص روغن رزماری

روغن رزماری علاوه بر خواصی که برای پوست و مو دارد، فواید زیادی برای سلامتی بدن و بهبود عملکرد مغز نیز دارد. سایر فواید و کاربردهای روغن رزماری به شرح زیر است:

بهبود عملکرد مغز

در دوران یونان باستان، بهبود عملکرد مغز و تقویت حافظه، یکی از خواص رزماری محسوب می‌شد. تحقیقات نشان می‌دهد که استنشاق رزماری می‌تواند به تقویت حافظه، افزایش تمرکز، بهبود خلق‌وخوی فرد و دقت او کمک کند.

کاهش استرس

رزماری و استنشاق روغن آن به‌طور طبیعی می‌تواند به کاهش استرس کمک کند. به همین خاطر از روغن رزماری در انواع دمنوش‌ها و آروماتراپی ضد استرس استفاده می‌شود.

فواید روغن رزماری برای سلامتی

مبارزه با سرطان

تحقیقات منتشرشده در Oncology Reports نشان می‌دهد که عصاره رزماری می‌تواند فرآیند گسترش سرطان خون و سرطان سینه را کند کند. علاوه‌براین، این گیاه می‌تواند به عنوان یک عامل ضد التهاب و ضد تومور مفید باشد.

مسکن ملایم برای درد

در طب سنتی، روغن رزماری به عنوان یک مسکن ملایم مورد استفاده قرار می‌گیرد. امروزه بسیاری از کرم‌ها و پمادهای موضعی ضد درد حاوی ترکیبات رزماری هستند.

کاهش التهاب مفاصل

ترکیبات رزماری می‌تواند تورم، درد و سفتی مفاصل را از بین ببرد. محققان در حال بررسی نتایج استفاده از رزماری روی بیماری‌های خود ایمنی و التهاب مفاصل هستند و هنوز نتایج قطعی این خاصیت به اثبات نرسیده است.

روغن رزماری برای مفاصل

روش استفاده از روغن رزماری برای مو

در حال حاضر راه‌های مختلفی برای بهره‌مند شدن از فواید روغن رزماری برای موهای خشک و چرب وجود دارد که در ادامه طرز استفاده روغن رزماری برای مو را به چند روش مختلف توضیح می‌دهیم.

استفاده مستقیم از روغن رزماری روی پوست سر

در این روش کافی است قبل از حمام چند قطره روغن رزماری را در ترکیب با روغنی مانند روغن نارگیل به‌طور مستقیم روی پوست سر خود ماساژ دهید. پس از گذشت 5 تا 10 دقیقه می‌توانید موهای خود را آبکشی کنید تا روغن آن شسته شود.

بهتر است کسانی که دارای موی چرب هستند از روغن رزماری فقط برای ساقه موهای خود استفاده کنند. از مصرف بیش‌ از حد روغن رزماری برای موهای چرب خودداری کنید زیرا ممکن است موها را سنگین‌تر کند و آن را چرب‌تر نشان دهد.

ترکیب روغن رزماری با شامپو

حدود 5 قطره روغن رزماری را به شامپوی نرم کننده یا ماسک موی خود اضافه کنید و آن را به روال همیشگی استفاده کنید.

استفاده از شامپوهای حاوی ترکیبات رزماری

در حال حاضر طیف وسیعی از محصولات مراقبت مو با ترکیبات روغن رزماری به بازار عرضه شده است که استفاده از آن می‌تواند ساده‌ترین راه برای بهره‌مند شدن از فواید روغن رزماری برای مو باشد.

روغن رزماری برای موهای خشک

موارد منع مصرف روغن رزماری

  • مصرف روغن رزماری در دوران بارداری و شیردهی، بدون مشورت با پزشک ممنوع است.
  • روغن رزماری برای مصرف موضعی کاربرد دارد، بنابراین از نزدیک کردن آن به چشم یا دهان خودداری کرده و روغن را دور از دسترس کودکان قرار دهید.
  • با توجه به اینکه هیچ کدام از مطالعات، بی‌خطر بودن روغن رزماری را برای پوست سر کودکان اثبات نکرده، بهتر است از مصرف مستقیم این روغن برای ریزش مو در دوران کودکی اجتناب کنید.
  • باید توجه داشته باشید که رزماری برای انواع پوست مناسب است درحالی‌که ترکیبات معطر آن ممکن است منجر به بروز حساسیت شود. بنابراین باید توجه داشته باشید که اگر مستعد حساسیت‌های پوستی هستید بهتر است محصول حاوی رزماری را روی بخشی از پوست خود تست کرده و 24 ساعت صبر کنید. در صورتی‌که مشکلی برای پوست ایجاد نشد، به‌راحتی می‌توانید از آن استفاده کنید.

آیا روغن رزماری عوارض جانبی دارد؟

علی‌رغم اینکه روغن رزماری فواید بسیاری برای پوست، مو و سلاکتی بدن دارد، اما نباید عوارض این روغن گیاهی را دست کم بگیرید.

  • استفاده از روغن رزماری به تنهایی و به‌شکل غلیظ، ممکن است موجب بروز مشکلات پوستی شود؛ بنابراین حتما آن را با روغن‌های دیگر استفاده کنید.
  • برای کسانی که به آسپرین آلرژی دارند، ممکن است آلرژی زا باشد.
  • ممکن است در افرادِ دچار اختلالات خونریزی، باعث افزایش خونریزی شود.
  • افراد مبتلا به صرع به هیچ عنوان از روغن رزماری استفاده نکنند، چراکه باعث تشدید حملات صرع می‌شود.

کلام آخر

روغن رزماری یک درمان ساده خانگی با عوارض جانبی محدود است که به‌راحتی می‌توانید از آن برای مشکلات پوست و مو استفاده کنید. این گیاه دارویی با خواص آنتی‌ اکسیدانی، ضد التهابی و ترکیبات مغذی خود، گزینه مناسبی برای بهبود مشکلات پوستی و جلوگیری از ریزش مو است. البته باید بدانید که مانند هر روغن دیگری، اثرگذاری روغن رزماری معجزه یک شبه نیست، اکثر گیاهان دارویی برای اثربخشی به زمان نیاز دارند، روغن رزماری نیز باید حداقل 4 تا 6 ماه به‌صورت مرتب مورد استفاده قرار بگیرد تا بتوانید شاهد نتایج آن باشید.

سوالات متداول خواص روغن رزماری

روغن رزماری برای چی خوبه؟

روغن رزماری برای پوست، مو و سلامت بدن فواید زیادی دارد و می‌توانید برای برطرف کردن عارضه‌هایی نظیر جوش صورت، شوره سر، برطرف کردن جای جوش، درد مفاصل و کاهش اضطراب از این روغن استفاده کنید.

آیا می‌توان روغن رزماری را مستقیما روی موها استفاده کرد؟

بله، اما برای استفاده مستقیم از روغن رزماری بهتر است آن را با یک روغن حامل، مانند روغن نارگیل یا روغن زیتون رقیق کنید تا از بروز عوارض جانبی آن (درماتیت) جلوگیری کنید. همچنین بهتر است برای موهای چرب، فقط ساقه مو را به روغن رزماری آغشته کنید.

آیا استفاده از روغن رزماری در دوران بارداری ممنوع است؟

با توجه به اینکه ممکن است استفاده از روغن رزماری در دوران بارداری و شیردهی ایجاد حساسیت می‌کند، بهتر است در این دوران روغن رزماری با تجویز و مشورت پزشک استفاده شود.

به این مطلب چه امتیازی می‌دهید؟

میانگین امتیارها: 3 / 5. مجموع آرا: 2

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا