درمان جوش صورت با انواع روشهای خانگی و دارویی

کمتر کسی را سراغ داریم که در دوران جوانی و نوجوانی دچار جوش نشده باشد. جوشهایی که گاهی اوقات ریز و متراکم هستند و گاهی درشت و بافاصله از هم. گاهی اوقات هم این جوشها دقیقا کمی قبل از رویدادهای مهم سر و کلهشان پیدا و حسابی دردسرساز میشوند. از این رو دانستن راهکارهایی برای درمان جوش صورت اهمیت ویژهای پیدا میکند. اما برای درمان جوشها هم مانند سایر مشکلات پوستی بهتر است در ابتدا دلیل و عامل بهوجود آورنده آن را بیابیم، سپس به فکر درمان باشیم. در ادامه این مقاله انواع جوش، دلایل بروز آنها و راهکارهایی برای درمانشان را بیان کردهایم تا با عمل به آنها از شر جوشهای مزاحم رها شوید.
انواع ماسک صورت برای از بین بردن جوشهای چرکی و سرسیاه
انواع جوش صورت و روشهای درمان آن
جوشها معمولاً به دنبال نوسانات هورمونی در دوران نوجوانی ظاهر میشوند، اما بروز جوش در صورت بزرگسالان نیز اصلا پدیده عجیب و دور از انتظاری نیست. شناسایی نوع جوش، کلید درمان موفقیتآمیز است. جوش ممکن است غیرالتهابی یا التهابی باشد. انواع این جوشها عبارتند از:
- جوشهای سرسیاه
- جوشهای سرسفید
- پاپولها
- پوسچولها
- ندولها
- کیستها
✨ پیشنهاد مطالعه: بهترین ژل و کرم ضد جوش برای درمان جوش صورت
ممکن است چندین نوع جوش بهطور همزمان در صورت شما وجود داشته باشد، گاهی اوقات نیز حتی ممکن است این جوشها به اندازهای شدید باشند که مراجعه به متخصص پوست را ضروری سازند. اما برای درمان این جوشها چه کار باید کرد؟ طبیعی است که درمان جوشها به انواع آنها بستگی دارد. بنابراین در ادامه بهترین درمان برای هر یک از این جوشها را بر اساس نوعشان بررسی میکنیم.
جوشهای غیرالتهابی
جوشهای غیرالتهابی شامل جوشهای سرسیاه و سرسفید هستند. اینها معمولاً باعث ورم و برآمدگی نمیشوند. ضمنا درمان بدون نسخه، یعنی درمانهای بدون نیاز به پزشک روی آنها جواب میدهد.
اسید سالیسیلیک اغلب برای درمان جوش بهطور کلی به بازار عرضه میشود، اما معمولا روی جوشهای غیرالتهابی بهترین نتیجه را از خود نشان میدهد. اسید سالیسیلیک بهطور طبیعی پوست را لایهبرداری میکند و سلولهای مرده پوست را که میتوانند منجر به جوشهای سرسیاه و سرسفید شوند، از بین میبرد. اسید سالیسیلیک در پاککنندهها، تونرها و مرطوبکنندهها موجود است.
✨ پیشنهاد مطالعه : پوست سالم، بدون جوش و لک با روشهای سادهای که معجزه میکنند!
جوشهای التهابی
سایر انواع جوش یعنی پاپولها، پوسچولها، ندولها و کیستها، از جوشهای التهابی به شمار میآیند.
اگرچه سبوم و سلولهای مرده پوست در ایجاد جوشهای التهابی نقش دارند، اما باکتریها نیز میتوانند در مسدود کردن منافذ نقش داشته باشند و منجر به بروز جوش شوند. باکتریها میتوانند عفونت عمیق در زیر سطح پوست را با خود به دنبال داشته باشند. این عفونت ممکن است منجر به بروز لکههای جوشی دردناکی شود که به سختی از بین میروند.
محصولات حاوی بنزوئیل پراکسید ممکن است به کاهش تورم و خلاصشدن از شر باکتریهای داخل پوست کمک کنند. همچنین آنها میتوانند سبوم اضافی را از بین ببرند. پزشک شما ممکن است یک آنتی بیوتیک خوراکی یا موضعی همراه با بنزوئیل پراکسید برای درمان آکنه التهابی برایتان تجویز کند. رتونوئیدهای موضعی نیز بخش مهمی از مبارزه با پاپولهای التهابی و پوسچولها هستند.
عواملی که باعث بروز جوش میشود
چهار دلیل اصلی باعث بروز جوش میشوند که عبارتند از: تولید روغن اضافی (سبوم)، فولیکولهای مو که توسط چربی و سلولهای مرده پوست مسدود شدهاند، باکتری و التهاب.
جوشها معمولا روی صورت، پیشانی، سینه، قسمت بالایی پشت و شانهها ظاهر میشوند، زیرا این نواحی پوست بیشترین غدد چربی را دارند. فولیکولهای مو به غدد چربی متصل هستند. دیواره فولیکول ممکن است برآمده شده و یک سر سفید ایجاد کند. گاهی نیز ممکن است پلاگین به سطح باز شده و تیره شود، سپس باعث ایجاد جوش سرسیاه شود. جوش سرسیاه ممکن است مانند نوعی آلودگی باشد که در منافذ گیر کرده است. اما در واقع این منافذ مملو از باکتری و روغن است که وقتی در معرض هوا قرار میگیرد، قهوهای میشود.
جوشها لکههایی قرمز و برجسته با مرکز سفید هستند که وقتی فولیکولهای مسدودشده مو ملتهب یا با باکتری عفونی میشوند، به وجود میآیند. انسداد و التهاب در اعماق فولیکولهای مو باعث ایجاد تودههای کیستمانند در زیر سطح پوست شما میشود. سایر منافذ پوست شما، که منافذ غدد عرق هستند، معمولاً در ایجاد آکنه دخالت ندارند.
✨ پیشنهاد مطالعه: چطور جوش بعد از اصلاح صورت را از بین ببریم؟
علاوه بر این، عواملی نیز وجود دارند که باعث تحریک یا بدتر شدن جوش، میشوند، این عوامل عبارتند از:
تغییرات هورمونی
آندروژنها هورمونهایی هستند که در پسران و دختران در دوران بلوغ افزایش مییابند و باعث بزرگشدن غدد چربی و سبوم بیشتر میشوند. تغییرات هورمونی در دوران میانسالی، بهویژه در زنان، میتواند منجر به بروز جوش شود.
داروهای خاص
برخی از داروها مانند انواع داروهای حاوی کورتیکواستروئیدها، تستوسترون یا لیتیوم میتوانند جوشها را شدیدتر کنند.
رژیم غذایی
مطالعات نشان میدهد که مصرف برخی مواد غذایی از جمله غذاهای غنی از کربوهیدرات، مانند نان، نان شیرینی و چیپس، ممکن است جوش را بدتر کند.
استرس
استرس باعث بروز جوش نمیشود، اما اگر قبلاً جوش داشتهاید، استرس ممکن است آن را بدتر کند.
برخی عوامل دیگر نظیر زیادهروی در مصرف شکلات و خوراکیهای چرب، رعایت نکردن بهداشت فردی و آلوده بودن پوست و در نهایت استفاده از برخی محصولات آرایشی و بهداشتی، خصوصا آنهایی که از استانداردهای لازم برخوردار نیستند، ممکن است بر افزایش و شدت جوشها اثر بگذارند.
درمان جوش صورت به روشهای مختلف
درمان جوش صورت، بستگی به نوع آن دارد. در واقع، ابتدا باید نوع جوش شما تشخیص داده و سپس درمان مناسب برای آن درنظر گرفته شود. فراموش نکنید که اگر جوشها زیاد و ملتهب باشند، حتما پزشک متخصص باید آنها را ببیند و درمان مناسب را تجویز کند. در اینجا ما سه دسته راهکار درمانی را به شما معرفی میکنیم. گاهی اوقات بهره بردن از تنها یک راهکار، کافی اما گاهی اوقات هر دو یا سه راهکار به طور موازی باید اعمال شوند، تا نتیجه مطلوب به دست آید.
درمان دارویی جوش صورت
در بالا، پس از معرفی انواع جوش صورت، داروهای مناسب هر یک را نیز معرفی کردیم که با استفاده از آنها، جوشهای شما تا حد زیادی کاهش پیدا میکنند. با تکمیل دوره درمان و نظات مداوم پزشک، حتی میتوان این جوشها را به طور کامل از بین برد. اما به خاطر داشته باشید که مصرف خودسرانه دارو، نه تنها مشکلی را حل نمیکند بلکه ممکن است زیانآور هم باشد.
✨ پیشنهاد مطالعه: بهترین کرم پودر مناسب پوست چرب و جوش دار
درمان تغذیهای جوش صورت
اگر از آن دسته افرادی هستید که به پوست خود اهمیت میدهید، حتما میدانید که برخی خوراکیها باعث ایجاد جوش صورت میشوند. شکلات، انواع آجیل، خوراکیهایی با طبع گرم مثل خرما، ادویهجات، تنقلاتی مانند چیپس، پفک و… . بدیهی است که اگر میخواهید پوستتان جوش نزند، باید این خوراکیها را کنار بگذارید یا مقدار مصرفتان را کم کنید. از سوی دیگر باید تغذیهای سالم و متعادل داشته باشید؛ تغذیهای غنی از میوهها و سبزیجات پوست شما را زیبا و شفاف میسازد. ضمنا نوشیدن مداوم و منظم آب را نیز از یاد نبرید.
استفاده از ماسک برای درمان جوش صورت
استفاده از ماسکها نیز تا حد زیادی میتواند جوشهای شما را از بین ببرد. در مجموع دو دسته ماسک وجود دارد؛ یک دسته ماسکهایی هستند که در داروخانهها فروخته میشوند، بهتر است این ماسکها را با تجویز پزشک تهیه کنید. دسته دیگر ماسکهای خانگی هستند که با مواد خوراکی روزانه درست میشوند. اگر قصد استفاده از این نوع ماسک های صورت را دارید، حتما پیش از مصرف مقداری از آن را روی بخش کوچکی از دستتان امتحان کنید؛ اگر حساسیت نداشتید، ماسک را روی صورتتان هم بگذارید.
از بین بردن جوش صورت پس از اصلاح صورت
یکی دیگر از دلایل بروز جوش، اصلاح صورت است. اما آیا میتوان قید اصلاح صورت را زد؟ طبیعتا که نه؛ اما راهکارهایی برای درمان جوشهای صورت پس از اصلاح یا کاهش شدتشان وجود دارد. تمیز بودن پوست و همچنین وسیله اصلاح از مهمترین اصول برای پیشگیری از جوش است. ضدعفونی کردن محل موردنظر و وسیله اصلاح، تا حد زیادی باعث کاهش بروز جوش خواهد شد. علاوه بر این، پس از اصلاح میتوانید از انواع ماسکهای خانگی، لوسیونها و آبرسانها برای از بین بردن جوشهایی که پس از اصلاح ظاهر میشوند، استفاده کنید.
همانطور که مشاهده کردید بروز جوش صورت دلایل مختلفی دارد. گاهی اوقات میتوان جلوی بروز آنها را گرفت و گاهی اوقات هم پیشگیری عملا ممکن نیست. از طرفی دیگر، درمان بعضی جوشها امکانپذیر و سریع است و برخی دیگر به این راحتیها هم نیست. با این اوصاف، به نظر میرسد برای پیشگیری از بروز جوش صورت، یکی از بهترین راهکارها، داشتن سبک زندگی سالم است.
اگرچه این راهحل همیشگی و صد در صد نیست اما حداقل میتواند مانع از بروز برخی از انواع جوش شود. تغدیه متعادل، کاهش استرس و حفظ بهداشت فردی از مهمترین اصول سبک زندگی سالم برای حفظ زیبایی و سلامت پوست است. حتی اگر سبک زندگی سالم نتواند مانع از بروز برخی از انواع جوشها شود، حداقل به حفظ سلامت جسم و روحتان کم میکند و به شما فرصت بیشتری برای رسیدگی به پوستتان خواهد داد.